MESANE TAŞI NEDEN OLUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR
Mesanede taş; hemen her zaman idrarda kristaller çok yoğunlaştığında oluşur. İdrarla kristal atılımı her zaman olur ancak mesane çıkışında tıkanıklık, mesane çıkışında darlık, tümör ya da mesanede yabancı cisim olduğunda mesane içinde idrar birikir, tam boşalma olmaz ve dolayısı ile kristaller mesane içine çökerek taş oluştururlar.
Bazen çeşitli enfeksiyonlar, nörojen mesane, özellikli mikroorganizmalara bağlı (şistozomiyazis gibi) enfeksiyonlar, yabancı cisim, unutulmuş stentler, sonda artıkları, önceki ameliyatlara bağlı emilmeyen dikiş artıklarına bağlı da taş görülür.
Ancak; çoğunlukla mesane taşı ya da taşları, idrarın tam boşalmaması veya nörojen mesanede oluşur.
Şikayetler:
- İdrarda yanma
- Sık idrar yolu enfeksiyonu
- İdrarda kan, kanama
- İdrar yapmada zorlanma
- Karın ağrısı
- Testis ve peniste ağrı (erkekte)
- Sık idrar yapma ihtiyacı
- Tam boşaltamama
- Koyu renkli idrar
Önlemler – Komplikasyonlar:
Mesane taşı oluşmaması için alınabilecek en iyi önlem bol su içmedir. Bunun yanı sıra idrar yapmada zorluk olan hastalar(prostat büyümesi), nörojen mesane olan hastalar mutlaka takip ve tedavide olmalıdır.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da taş habercisi olabilir ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Tedavi:
Tedavide en önemli unsur; mesane taşına yol açan durum yani prostat büyümesi, yabancı cisim, nörojen mesane ya da enfeksiyonların ortadan kaldırılmasıdır.
Bunun yanı sıra mesanedeki taş da tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon, ağrı, kronik şikayetler iyileşmez.
Taş Tedavisi:
Mesane taşı tedavisi günümüzde lazerle başarılı bir şekilde tedavi edilir. Özellikle her boyuttaki taş açık ameliyata gerek kalmadan ve hasta neredeyse aynı gün hastaneden taburcu edilerek tedavi sağlanır.