MESANE KANSERİ: ERKEN TEŞHİSLE VE ROBOT YARDIMLI MESANE AMELİYATI İLE NORMAL YAŞAMA DÖNÜŞ
MESANE kanseri nereden gelişir?
Mesane kanseri, mesane duvarında yer alan özel tipteki (ürotelyal-değişici epitel) hücrelerden gelişen kanser türüdür. Mesane, idrar toplamaya ve boşaltmaya yarayan depo şeklinde bir organ olup sürekli idrarla atılan toksik maddelerle temas halindedir.
Mesane Kanseri Görülme Sıklığı
Ülkemizde kesin bir oran bilinmemekle beraber ABD’de her yıl yüz bine yakın hastanın mesane kanserine yakalandığı ve bunLarın çoğunun erkek hasta olduğu bilinmektedir. Vakaların %90’I 55 yaş ve üstünde saptanır.
Kanser evresi daha çok hangi evrede saptanır?
Mesane kanseri sık karşılaşılan bir tümör olmakla beraber olumlu yönü; bu kanserin büyük bir oranda (%75) erken safhada teşhis edilmesidir. ERKEN SAFHA; kanserin mesane duvarı içine girmemiş ya da mesane dışına taşmamış olmasıdır.
Mesane Kanseri Risk Faktörleri nedir, kimlerde en çok görülür?
Sigara, belli kanserojen ajanlara maruz kalma, genetik ve çevresel faktörler risk faktörüdür.
- Sigara içenlerde risk içmeyenlere oranla iki katı daha fazladır- yani %100 kanseri riski artıyor, demektir.
- Lastik, deri, tekstil, boya, baskı sanayinde çalışanlarda daha sıktır.
- Şistozomiyazis gibi bazı enfeksiyon tiplerinde artar.
- Radyasyona maruz kalma, mesane sürekli uyaranları, siklofosfamid, arsenikli su ve bazı ırklarda risk artışı olduğu belirtilmektedir.
Mesane Kanseri Semptomları nedir?
En sık idrarda kanama görülür. İdrarda kan olması kesinlikle ciddiye alınması gereken bir semptomdur.
Sık idrara gitme, ağrılı idrar yapma, kilo kaybı, idrar yapmada zorlanma bazı başlangıç şikayetleridir.
Mesane Kanserinin Tanısı:
İdrar testi, ultrasonografi başlangıç ve en hızlı testlerdir.
Akciğer filmi, batın görüntülemesi ve alt batın ilaçlı incelemesi mutlaka yapılmalıdır.
Bilgisayarlı tomografi ya da MR tanıda önemli katkı sağlar. Ancak kesin tanı, şüphe varlığında sistoskopi denilen ışıklı bir lensle yapılan inceleme ile konulur.
Sonrasında evreleme için gelişmiş testler kullanılabilir.

Mesane tümörü sistoskopik görüntüsü.
Tedavi:
Tedavide en önemli belirleyici faktör, mesanedeki tümörün mesane duvarında yüzeyde ya da derinde olması ile ilişkilidir. Eğer tümör duvarda kas yapıya ulaşmış ya da geçmiş ise; kanserin evresi değişir ve tedavi tamamen farklı hale gelir.
Kasa ulaşmamış tümörlerde, endoskopik olarak tümörün çıkarılması, patolojik inceleme ile tipine, davranış şekline ve derinliğine göre mesane içine sonda ile ek immünoterapi, kemoterapi 6 haftalık peryotlarla uygulanbilir. Tedavi bitiminden sonra ilk 2 yıl her 3 ayda bir sistoskopi ile mesane içinin kontrolü şarttır.
Kasa ulaşmış, kası geçmiş tümörlerde ise kesin tedavi mesanenin çıkarılması ve çevre lenf bezlerinin alınması ile mümkündür. Patoloji sonuncuna göre kemoterapi ya da radyoterapi de gerekebilir.
Mesanenin tamamen çıkarılmasına ise radikal sistektomi denir. Bu işlem açık, laparoskopik ya da robotla yapılır.
Robot yardımlı sistektomi yeni bir mesane oluşturulması için günümüzdeki en pratik ve en modern yöntemlerden biridir. Hastada kesi olmaması, detaylı görüş ve çevre dokuların korunması daha çabuk normal hayata dönüşü sağlar.
İdrar sorunları da robot yardımlı sistektomide en az yaşanır.
Mesane alınması sonrası hastayı ne bekler?
Mesanenin tamamen çıkarılması bir organ kaybıdır ve hafife alınmaması gereken bir tedavi şeklidir. Mesane alındıktan sonra bağırsak segmentinden yeni bir depo oluşturulur ve bu bağırsak bölümü cilde ya da idrar kanalına ağızlaştırılır. Her iki durumda da idrar yapamama, kaçırma ve sonrasında sonda kullanımı gerekebilir ya da gerekmeyebilir.
Ancak sistektomi sonrası en önemli sorunlardan biri de bağırsaklardan emilen idrarın yaratabileceği metabolik dengesizlikler, elektrolitlerde düşme, vücut asit-baz dengesinin değişimidir. O nedenle hastalar ameliyat sonrası sık aralıklarla ve dikkatle takip edilmelidirler.