- Kondilom, HPV, siğil; insan papilloma virüs (human papilloma virüs) tarafından oluşturulan bulaşıcı bir cilt hastalığıdır.
- Kadın ve erkekte en sık cinsel yolla, temasla bulaşır ancak tuvaletlerde oturma, havuzlar, iç çamaşır teması, küvetten de teorik olarak bulaşma ihtimali bulunur.
- Bu virüsün nerede ise yetmişten fazla tipi bulunur.
- En sık genital bölgelerde, anüs ve skrotum cildi ile erkeklerde penisin uç kısmı sünnet derisi bileşkesinde olabilir.
- HPV, siğil lezyonları kondiloma akümünata ismini de alır.
- Lezyonların ¾’ünde tip 6 veya 11 bulunur. Bunlarda kanserojen olma ihtimali düşüktür.
- Tip 16 ve 18 ise dha nadirdir ancak kanserojen olma oranı daha fazladır. Kadınlarda rahim ağzı kanserinde son yıllarda sıkça araştırılır. Tarama yapılır ve uygun yaş aralığında aşı olunan vakalar da bulunur.
- Erkeklerde karnabahar şeklinde bir görüntü tipiktir. Lezyon olmaması durumunda şüphe varsa başka boyama testleri ile ciltte araştırılabilir.
- Prezervatif siğilden korunmada yetersizdir. Ancak, tedavi bittikten sonra bulaş olmayabilir. Bu da kesin değildir.
- HPV ve kondiloma için en bariz risk faktörleri: aktif cinsel hayat, çoklu cinsel partner, yaş, bağışıklık sistemi baskılanmasıdır.
- Genital siğil hastalığı ndan tm anlamı ile kurtulunabilir mi? Bu sorunun cevabı net değildir. Kişinin bağışıklık cevabı, cilt lezyonları dağınıklığı, virüsle yeniden temas, bulaş yolları HPV’den kurtulmaya veya nükse neden olabilir.
- HPV deri lezyonlarını kesme, traş etme, yakma, asit dökme yapılmamalıdır. Tedavi uzman denetiminde olmazsa daha ciddi sonuçlar doğurur.
- Bağışıklık sistemi güçlendirin: Sigara, aşırı alkol, uyku sorunları, yetersiz beslenme nükse yol açabilir.
- Tedavi edilmemiş bir partnerla ilişki sürekli enfeksiyon ve nükse yol açar.
- Aşı her zaman her yaşta uygulanmayabilir. Doktorunuza başvurmadan aşı olmayınız.