Prostat kanseri erkeklerde cilt kanserleri sonrası en sık saptanan kanserdir. Bu kanserde kesin tedavi çoğunlukla radikal prostat ameliyatı ile sağlanır. Ameliyat sonrasında ise en korkulan sorunlardan biri idrar kaçırmadır. Çoğu hastada kaçırma gözlenmezken, prostat kanseri için ameliyat olan hastalarda %1-5 oranında idrar kaçırma olabilir. Eğer kaçırma 1 yıldan daha uzun sürede iyileşmezse tedavi çoğunlukla cerrahi olarak yapılmalıdır.
Tedavide askı ve sfinkterler olmak üzere iki farklı yöntem bulunur. Askı çok az idrar kaçırması olan erkeklerde işe yarayabilir ancak günde 3 ped den (bebek bezi büyüklüğünde ) daha fazla kaçıran hastalarda sfinkter kesin çözümdür.
67 yaşında erkek hasta 2 yıl önce prostat kanseri sonrası ortaya çıkan idrar kaçırma şikayeti ile başvurdu. Yapılan incelemelerde kanser nüksü, idrar kanalında darlık ve mesane bozukluğu saptanmadı. Kaçırma gün içinde 4-5 ped (bebek bezi büyüklüğünde ped) idi ve bu miktar şiddetli kaçırma olduğu için hastaya artifisyel sfinkter takılmasına karar verildi.
İdrar yolu enfeksiyonu, darlık ve kanser nüksü olmadığı kontrol edilerek hastamız ameliyata alındı. Ciltten 5-6 cm’lik bir kesi ile idrar kanalı etrafına bir manşet, buna bağlı sıvı ayarlaması ve kanalı kapatan bir balon ve sistemi kontrol eden bir kontrol butonu hastaya uygulandı. Cilt dışında hiçbir protez veya sfinkter yapısı görünmeden uygulanmadan bu yöntem sonrası hastaya 1 günlüğüne sonda takıldı. 24 saat sonra sonda alınarak hasta taburcu edildi. Hastanın sfinkteri yara ve doku iyileşmeleri nedeni ile 6 hafta çalıştırılmadı. Daha sonra klinikte hastaya sistemi nasıl kullanacağı anlatıldı ve kendi kendine çalıştırarak kuru kaldığı görüldü.