Erkeklerde genital sistem enfeksiyonları (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) farklı şikayetlerle kendini gösterebilir. En sık akıntı olduğunda hastalar tedavi için başvururlar. Bunun dışında kaşıntı, kızarıklık, döküntü, ciltten kabarık lezyonlar, lenf bezelerinde şişme, idrar yolu enfeksiyonu ve diğer şikayetler de bulunabilir.
Cinsel yolla bulaşan (en sık) hastalıklardan biri de genital siğillerdir. Seksüel aktif erkeklerde bazı toplumlarda %50 oranında görülür. Genital bölge tutulduğunda HPV virüsü etkendir.
HPV en çok genç, seksüel aktif, birden çok partner olanlarda görülür. Siğiller vücudun herhangi bir bölümünde görülebilir. HPV virüsü ile temastan 1-3 ay sonra lezyon ortaya çıkabilir.
2012’de ABD’de yapılan bir araştırmada ise cinsel yolla bulaşan hastalıklarda hekime başvurma sırasına göre en sık:
- Genital herpes
- Genital siğilller
- Vajinal trikomoniazis ve diğer vajinitler saptanmıştır.
Genital Siğiller
Human papillomavirus (HPV) ismi verilen bir VİRÜS tarafından oluşturulan döküntülü bir hastalıktır. Cilt ve ciltaltı dokuları tutar.
HPV’nin 100’den fazla tipi vardır. Bunlardan ise 40 ayrı tipi insanda enfeksiyon oluşturabilir. İnsanlarda anal ve genital bölgede siğil
(wart) yol açan tipleri ise yüzde doksan vakada HPV tip 6 ve 11’dir. Diğer tipler olan HPV tip 16 ve 18 ise vulva, vajen, anal ve penil kanserlere yol açabilir.
Erkeklerde genital siğiller en sık:
- Penis
- Skrotum
- Kasık
- Bacaklar
- Anüs etrafında görülür.
Seksüel olarak birden çok partneri olan erkeklerde hayat boyu HPV enfeksiyonu geçirme oranı % 50’lerdedir.
Enfeksiyon bulunanların %70’inde 1 yıl içinde HPV enfeksiyonu kendiliğinden ortadan kalkar. % 90 iki yıl içinde kendiliğinden düzelir. Ancak %10 olguda enfeksiyon sürekli devam eder.
Hiç bir şikayeti olmayan kadınlarda da HPV bulunma olasılığı % 2-44 arasındadır. Erkeklerde semptom olmadan bulunma oranı da % 2-34 düzeyindedir.
Nasıl başlar, semptomları nedir?
Genital siğiller yani HPV enfeksiyonu temasla bulaşan, belli bir süre inkübasyon (kuluçka) peryodu olan ve cildi tutan bir viral hastalıktır. Epitel hücrelerinde yerleşip daha sonra buradaki hücrelerin çoğalmasını uyarır.
Genital bölge dahil erkek idrar kanalı, testisler, penis, cilt tüm bölgelerde görülebilir.
İdrar kanalında yer alırsa nadiren de olsa kanama, yanma, idrarda zorlanma yapabilir. HPV siğilleri peniste büyük boyutlara ulaşabilir. Koyu-kahverengi siyah bir renk olabilir. Cilt yüzeyinden kabarık, bazen de karnıbahar görüntüsü oluşturabilir.
Daha büyük olan lezyonlar Buschke-Lowenstein tümörü ya da Kondiloma Akuminata olarak adlandırılır. Bunlar penis, perine (makat bölgesi) yerleşimli verrüköz ve eksofitik büyük cilt lezyonlarıdır. HPV 6 veya HPV 11 ile ilişkili olabilirler. Düşük dereceli verrükoz kanserli büyümeler olup genellikle lokal bir tutulum gösterirler.
Yaygın olan siğil formları küçük de olsa mutlaka farkedilir. Tanı ciltten alınan biyopsi ile kesinleştirilmiş olur.
Tanı için geliştirilen HPV testleri özellikle kadınlarda HPV saptanmasında önemlidir. Bu testler erkeklerde, 20 yaşın altındaki kadınlarda kullanılmaz.
Biyopsi:
- Tanı kesin değilse
- hasta bağışıklık sistemi zayıflamışsa
- Siğiller pigmente, çok sert, yerinden oynamıyor ve üzerinde yara tarzı değişimler varsa
- Standart tedaviye yanıt yok ya da lezyon daha da kötüleşiyorsa
- Sürekli devam eden ülserleşme ve kanama varsa
YAPILMALIDIR.
TEDAVİ
Siğilleri ciltten kaldırmak tedavideki ilk basamaktır ancak bunları ciltten almak hastalığı ortadan kaldırmaz. Çünkü cilt altında başka bir noktada da virüz bulunabilir.
Siğil(ler)in boyutu, sayısı, yeri ve hastanın tercihi tedaviyi belirler.
Hastanın uygulayabileceği tedavi ajanları:
- Podofilox %0.5 solüsyon veya jel : günde 2 kez 3 gün boyunca: daha sonra ara ve tekrar tedavi : Toplam siğil alanı 10 cm kareyi geçmemelidir.
- Imiquimod cream% 5: günde tek: haftada 3 kez ve 16 hf’ya kadar. Uygulandıktan 6-10 saat sonra yıkanmalıdır.
- Sinecatechins %15 krem: günde 3 kez, 16 hafta. Uyguladıktan sonra yıkanmamalıdır. Krem varken cinsel temasta bulunulmamalıdır.
Hekimin uygulayacağı tedaviler
- Podophyllin reçinesi % 10- % 25 benzoin içinde siğil üzerine uygulanır ve kuruması beklenir. Haftada bir tekrarlanır. Dr. kontrolünde yapılmazsa vücuda emilir, toksik etki yapar.
- Kriyoterapi: Sıvı nitrojenle dondurma işlemidir. Siğil bu işlem sonrası düşer, yara yeri kızarıklıkla iyileşir. 1-2 hf sonra tekrarlanabilir. Deneyim gerektirir. Büyük siğillerde lokal anestezi gerekir.
- Trichloroacetic acid (TCA) veya bichloroacetic acid (BCA) % 80- %9; siğiller kimyasal koagülasyonla yok edilir. Haftada bir tekrarlanabilir.
- Cerrahi: Cilt ve ciltaltından siğilin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bistüri, koter, lazer. Vb araçlarla yapılabilir. Büyük lezyonlarda doku kaybı olduğunda yerine yeni doku konulmasını gerekebilir.
- Üretra:idrar kanalı içindeki siğiller: kriyoterapi, podofilin, sistoskopi ve koter ile tedavi edilebilir.
Mesanede nadir de olsa görülebilir ve bu durumda lazer kullanılabilir.
HPV aşısı
2006 yılında ABD’de ilk HPV aşısı ruhsatı alınmıştır.
Aşı; 9 yaş kız çocukları ile 26 yaş kadınlar için onay almış ve daha sonra benzer şekilde 9 yaş erkek çocuk ve 26 yaş erkeklerde de ruhsatlandırılmıştır.
Aşı, HPV 6, 11, 16 ve 18 tipleri için koruyucu özellik göstermektedir.
Bir başka aşı ise 2009’da ruhsat almış ve HPV tip16-18 için geliştirilmiştir. 10 yaş kız- 25 yaş kadın yaş aralığında uygulanmaktadır.
Bu aşı; serviks kanserine sebep olan virüslerden %70, genital siğillerden ise %90 oranında korumaktadır.
Kızlarda 9 yaşından itibaren yapılabilir. 11-12 yaşlarda da sıkça uygulanır. Aşı programına alınmamış 13-26 yaş arasındaki kız ve kadınlarda aşı önceden yapılmamışsa aşı programına alınmalıdır.
Aşı için ideal olanı seksüel aktivite başlamadan yapılmasıdır. Aşı, 3 ayrı dozda kas içine uygulanır.
Aşı olunsa da kadınlarda serviks ca takibi yapılmalıdır. Çünkü %30 oranında aşının korumadığı HPV tipleri gelecekte yine kanseröz lezyonlara yol açabilir.
ABD’de aşılar 26 yaşından sonra uygulanmamaktadır.
Erkeklerde aşı ise genital siğillerden korunmada etkindir.
Ancak kadın ya da erkeklerde aşılar, hastalık oluşmadan etkili olur. Lezyon ve siğil ortaya çıkarsa aşının herhangi bir etkisi yoktur.
Kaynaklar:
Campbell’s Urology : Sexually Transmitted Diseases
Cracksfree.com