Üretrit-üretra yani idrar kanalının penis içindeki bölümünün iltihabıdır. En önemli nokta idrar yollarının diğer iltihaplarından zor ayırt edilmesidir. Özellikle gonokoksik ve gonokoksik olmayan enfeksiyonlar ayırt edildiği takdirde tedavi daha etkili yapılır.
Belirtiler:
İdrarda yanma, sık idrar yapma, idrarda sızı ve sürekli idrar varmış, boşaltma tam olmamış, yeniden idrar gelmesi gibi hislere kendini belli eder.
Akıntı: renkli, şeffaf, yeşil, bulanık ve kanlı olabilir.
Niye olur?
İdrar yolarında enfeksiyon, prostat iltihabı, epididim, testis iltihapları sonrası oluşabileceği gibi cinsel yolla da bulaşır.
Ameliyat olmuş hastalarda sonda sonrası üretral travma ve buna bağlı üretit de görülebilir.
Üretrit – balterilere veya virüslere bağlı oluşur. Yani mikrobik bir durumdur. Nadiren otoimmün yani bağışıklık sisitemi hastalıklarına bağlı da gelişebilir. Bazen kimyasal ajan (sperm öldürücü jeller) da üretrite neden olur.
Tanı- teşhis
İdrar örneğinin mikroskobik incelemesi ve kültürü olmazsa olmaz testtir. Üretradan gelen akıntı – akıntı gelmiyorsa sürüntü örneği incelemesi, kültürü mutlaka yapılmalıdır. Gram boyama ile mikroorganizmanın tanısı tedavide katkı sağlar.
Günümüzde pek çok merkezde meni kültürü ve örneğinin incelendiğini görmekteyiz. Ancak bu incelemenin bir katkı sağlamayacağını belirtmek gerekir. Çünkü meni yani ejakülat yalnızca prostat değil, testisler, epididim ve seminal vezikül sıvılarını da içerir. Bu da tanıyı imkansız kılar. O nedenle akıntı ve sürüntü kültürleri değerlidir.
Bugün, bu incelemeler olmadan direkt ilaçlar ve tedaviler yapıldığını görmekteyiz. Bu da yanlıştır ve direk çeşitli antibiyotikler yazmak uygun değildir.
Özellikle iyi bir laboratuvarda PCR (nükleik asit amplifikasyon) testi ile bazı nadir mikroorganizmaların teşhisi yapılabilir.
Geleneksel olarak akıntı mikroskobik incelemesinde 5 beyaz kan hücresi (iltihap hücresi) görülmesi enfeksiyon tanısı koydurur. Bu hücrelerin gram negatif boyanması ve hücre içinde göürnme gonokokkal enfeksiyon için tipiktir. Nükleik asit amplifikasyon testleri de klamidyal ve Neisseria Gonorrhea için tanı koydurucudur.
Testlerin birlikte yapılması avantaj sağlar, çünkü çoğunlukla Klamidya enfeksiyonu da primer duruma eşlik eder. Yani eş zamanlı iki mikroorganizma bulunur.
Tedavi:
Gonokkokkal üretritte tek doz damardan seftriakson, azitromisin veya sefiksim tedavisi başlanır.
Alternatif olarak ağızdan sefiksim veya azitromisin alınabilir.
Nongonokoksik üretritte ise; doksisiklin, azitromisin, moksifloksasin, bazı durumlarda metronidazol antibiyotikleri ile enfeksiyonlar tedavi edilir.