Üretra darlığı nedir?
Üretra – idrar kanallarının en son kısmıdır. Erkeklerde 24-26 cm, Kadınlarda yaklaşık 4 cm uzunluğundadır. İdrarın vücut dışına atıldığı en son tübüler yapıdır.
Üretra darlığı neden oluşur: Sonda, travma, geçirilmiş ameliyatlar ya da bazen enfeksiyonlar sonrası üretrada darlık oluşabilir.
Erkekte üretra darlığının tipik görüntüsü:
Üretra Darlığı tanısı nasıl konulur?
İdrar akış hızı ölçümü, retrograde üretrografi ( ilaçlı üretra röntgen çekimi) ve endoskopik- sistoskopi görüntülemesi ile darlığın varlığı belirlenir. Darlığın uzunluğu hem mesaneye hem de sondaya ilaç verilerek çekilecek filmle saptanır.
Darlığın saptanmasında kullanılan x-ray ve darlık noktası:
Üretra orta bölümde darlık
Üretra darlığı nasıl tedavi edilir?
Darlık, kapalı ya da açık ameliyatlarla tedavi edilmelidir.
Üretra içinden lens yardımı ile aşağıda görüldüğü gibi girilerek soğuk bıçak yardımı ile darlık açılır ve sonda takılarak dar alanın iyileşmesi beklenir.
Darlık kapalı ameliyatla kaç kez açılmalıdır?
Darlık kapalı ameliyatla bir kez açıldıktan sonra iyileşmezse açık ameliyat yapılmalıdır!
Bir kez kapalı yöntemle darlık başarı ile açılmaz ve hastanın işemesi düzelmezse günümüzde açık üretraplasti ameliyatı önerilir.
Üretra darlığı ve Üretraplasti tedavisi
Bu teknikte; üretranın dar olan kısmı çıkarılır ve uç-uça ya da yama tekniği ile idrar kanalı yeniden ağızlaştırlır. Üretranın dar olan kısmı önceden işaretlenir ve açılarak bu alan çıkarılır.
Üretra dar olan bölüm
Uç uca birleştirlemeyen ya da darlık uzun olan hastalarda idrar kanalına yama yapılarak dar olan kısım genişletilir. Bunun için çoğunlukla Ağız içinden 2-3 cm’lik mukoza dokusu alınır.
Ameliyat sonrası hastayı neler bekler?
- 2-3 hafta daha sonda bekletilir.
- Sonrasında idrar kanalı iyileşmesi kontrol edilir.
- Kanama- enfeksiyon açısından dikkatli olunmalıdır.