Penil kurvatür- peniste eğrilik
Ne zaman olur? Kimlerde görülür?
Nadir görülür ancak doğuştan ya da sonradan da olabilir. Sonradan oluşan eğrilikler çoğunlukla Peyronie hastalığı olarak bilinir.
Penisin sağa sola yön değişimi eğrilik değildir. Peniste öne ya da arkaya bükülme şeklinde açı değiştirmesi genellikle eğrilik şeklinde değerlendirilir. Çoğu hasta peniste yön değişimini eğrilik olarak değerlendirir, ancak yapısal değişiklik olmadan eğrilik olmaz.
Yapısal bozulma; penis içinde bulunan korporal cisimlerdeki tunika albuginea olarak adlandırılan yapıdaki eğrilme, fibrozis denilen kalınlaşmaya bağlı doku fazlalaşması ve yapısal bozulma sonucu oluşur.
Erkeklerin %1 -%8’inde görülebilir. Genellikle 40-70 yaş arasında daha çok görülür. Daha çok prostat kanseri tedavisi için yapılan cerrahi veya radyoterapiden sonra da oluşur. Tekrarlayan mikrotravmalar sonrasında da bu tip doku kalınlaşmaları ve kurvatürler oluştuğu bildirilmiştir. Diyabet ve hipertansiyonu bulunan erkeklerde de daha sık gözlenir. HLA-B7 belirteci ya da ailede öykü olan hastaların da daha sık bu rahatsızlığa sahip oldukları belirtilmiştir.
Belirtileri:
Hastalar çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından farkedilen eğrilikle muayeneye getirilebilir ya da erişkin döneme gelindiğinde cinsel ilişkide eğrilik, ilişkiye mani olan eğrilik ve ağrı ile hastalar başvurur.
Sıklıkla:
- Ağrılı ereksiyon
- İlişkide ağrı, zorluk yaşama en erken belirtilerdir.
- Peniste şişme
- Bazen tam eğrilik- 90 derece öne ya da arkaya açılanma
- Penise kısalma, kum saati görünümü
- Penis dokusunda kolaylıkla ele gelen sertlik
- Eğriliğin olduğu alanda nedbe doku
- İlişkiye girememe
- Ağrısız penis eğriliği
- Fiziksel soruna eşlik eden depresyon, duygu durum bozukluğu
Tanıyı doğrulama
Penis eğriliği ya da kurvatür ile başvuran hastada tanının doğrulanması, eğriliğin yeri, nedeni ve ne yapılacağına karar verilmesi için hastadan ereksiyon halinde iken kendi çekeceği fotoğraf istenebilir. Bunun dışında muayene sırasında penis içine uygulanacak vazoaktif yani damar genişletici bir ilaçla peniste sertleşme sağlanır. Böylelikle kurvatür yani penil eğirlik açısı, durumu ve ağrı detaylı olarak incelenir.
Hastalığın Seyri
Doğuştan olan eğriliklerde çocukluk dönemi hipospadyas (peygamber sünneti) gibi durumlar yoksa cerrahi ergenliğe kadar bekletilir.
Erişkin dönemde Peyronie gibi hastalıklara bağlı olduğunda ise genellikle hastalığın farklı dönemleri olur. Akut faz çoğunlukla ağrılı olur. Bu süre 1-2 yıl sürebilir ve bazen ağrı kesiciler kullanmak şarttır. Daha sonra ağrı kaybolur ama bu kez sertlik yani peniste plak oluşumu ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe peniste kalıcı eğrilik oluşur.
Tedavi
Doğuştan olan ve tedavi gerektiren eğriliklerin çözümü ameliyattır. Bu ameliyat çoğunlukla birey ergenlik tamamlayınca yapılır. Penis boyu ve hormonal olgunlaşma tamamlanmalıdır. Nesbit tekniği ve plikasyon tekniği en sık kullanılan kurvatür düzeltme ameliyatlarıdır. Bunun dışında fazla doku çıkarılması, yama yöntemleri, nörovasküler yapı korunarak yapılan diğer tamirlerdir.
Penis eğiriliği tedavisi kozmetik bir işlem olup- deneyimli ellerde uygulanmalıdır.
Peyronie gibi fibrotik bir hastalıkta ise ilaç, enjeksiyon ve cerrahi yöntemler yer alır.
Başlangıçta cerrahi olmayan tedaviler ilk basamak yöntemler kullanılır:
- Kolşisin
- Penis eğriliği yaratan lezyonun içine çeşitli enjektabl ilaçlar uygulamak
- Ağızdan E vitamini, pentoksifilin
- Şok dalga tedavisi
- Radyoterapi
- PABA, verapamil, tamoksifen, Alfa interfeon, Kollajenaz enzimi enjekisyonu
- Cerrahi son seçenektir. Pek çok farklı cerrahi yöntemi uygulanabileceği gibi son evrede penis protezi de çözüm olabilir.