Erken Boşalma Nedir? Kimde erken boşalma var denilebilir?
İlişki sırasında penetrasyonun geciktirilememesi durumudur. Erken boşalma hemen her zaman vajinal penetrasyondan önce veya 1 dakika içinde ejakülasyon olması veya boşalmanın önemli ve klinik olarak ciddi bir kısa sürede – çoğunlukla 3 dakika veya daha kısa sürede olması durumudur.
Özetle vajinal penetrasyonların tamamında veya hemen hemen tümünde boşalmanın geciktirilememesidir.
Erken Boşalma Neden olur?
Yaygın bir cinsel sorundur. Erkeklerde bulunma oranı bilinen veya beklenenden daha yüksektir. Bu kadar sık olmasına rağmen nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.
Hastalar bu durumla çok yüzleşmek istemez, hekime başvurmaz ve durumu anlatmakta isteksizdir.
Doğru tedavi ve sabırla sürecin üstüne gidilmezse yanlış uygulamalar sonucu tedavi gecikir ya da yapılmaz.
Erken Boşalma Neye yol açar?
Erken boşlama- eskiden beri ya da sonradan ortaya çıkan iki farklı durumda olabilir.
Hastalarda psikolojik sıkıntılar, çiftler arasında sorunlar, rahatsızlık, anlaşamama, cinsellikten kaçınma gibi olumsuzluklara yol açar.
Değerlendirme:İyi bir hikaye, anamnez şarttır. Boşalmaya kadar geçen süre tespit edilir-sorgulanır. Boşalmanın ne kadarı kontrol edilebiliyor- bu sorgulanır. Erken boşalmanın yarattığı rahatsızlık, başlangıç zamanı, psikososyal sorunlar sorgulanır. Hastanun kullandığı ilaçlar, ek hastalıklar önemlidir. Mutlaka geçirilen ameliyatlar sorgulanmalı ve her hastada detaylı fizik muayene yapılmalıdır.
Tedavi:Hastada diğer cinsel işlev bozukluğu yapabilecek sorunlar ve varsa enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmelidir.
İlaç tedavisi öncelikle önerilen tedavidir. Dapoksetin bazı ülkelerde bu sorun için onaylanmış tek ajandır.
Erken boşalma tedavisinde selektif serotonin geri alım inhibitörleri yani depresyonda ve psikolojik tedavilerde kulanılan ilaçlar da sıklıkla kullanılır.
Cilde sürülen anestezik kremler bazı hastalarda yarar sağlar.
Sertleşme sorunu olmayan erkeklerde sadece erken boşalma varsa; sildenafil, tadalafil gibi ajanların erken boşalma tedavisinde kullanımı önerilmez.
Sonradan ortaya çıkan erken boşalma tedavisinde psikolojik ve davranışsal tedavilerin kullanımı uygundur.
Davranışsal terapi: dur-başla, sıkma ve duyusal odaklama gibi yöntemleri içerir.
İdeal olarak bunların birlikte kullanımı daha çabuk ve etkili çözüm sağlar.