Prostat kanseri hiçbir belirti ve bulgu vermeden gelişebilir. İyi huylu ya da kötü huylu büyüme arasında şikayetler karışabilir. Ama, bazen idrarda yanma, zorlanma gibi normal prostat büyümesinde olan şikayetlerle de belirti verebilir. Kanser ilerleme gösterdiğinde ise, idrar sıkışıklığında artma, kanamalı idrar, idrarda yanma, ağrılı ejakülasyon kemik ağrıları, kalçada ağrı ve nadiren kemik kırılmaları dahi görülebilir.
Prostat kanseri genetik mi? Kalıtsal mı?
Prostat kanseri için genetik etkinin rolü bulunur. Ailesel geçiş bu kansere yatkınlık yaratır- ya da diğer bir deyişle kanser babada, amcada, dayıda bulunuyorsa aile içinde gelişme ihtimali %10 oranında aratabilir.
Genetik analizler sonucu özellikle HPC-1 gen mutasyonu pozitif ailelerde prostat kanseri gelişme riski daha yüksek bulunmuştur. Bunun dışında 60 yaş üstü ve CYP3A4 gen mutasyonu olan erkeklerde de daha agresif (saldırgan) tümör olabileceği bazı çalışmalarda bildirilmiştir. Ancak, bu genin direkt kanserle olan ilişkisi net değildir. Çünkü, aile öyküsü olmayan hastalarda da prostat kanseri bulunabilmektedir.
Prostat kanseri neden oluşur?
Prostat dokusu salgı yapabilen hücrelerin oluşturduğu bir yapı olup hücresel düzeyde kanserli yapı geliştiğinde adenokanser denilen malignite yani kanser oluşumu ile sonlanır. Genetik faktörler dışında toksik ajanlar (kadmiyum gibi), testosteron varlığı, erkek olma, yaşlanma, obezite, sigara kullanımı, aşırı alkol alımı hastalığın gelişimi için bazı risk faktörleridir. Sigara içen ya da içmeyen de kanser olabileceği gibi, ailede prostat kanseri öyküsü olana her erkekte kanser gelişmeyebilir.
Aktif bir seksüel hayat olması ile kanser arasında ilişki yoktur. Aynı şekilde iyi huylu prostat büyümesi yani BPH ile kanser arasında da ilişki bulunmaz.
Prostat iltihabının kansere yol açabileceği, bazı farklı ajanların enfeksiyonu ile kanserli doku gelişimi öne sürülse de gerçek bir bağlantı bulunamamıştır.