İDRAR KAÇIRMA SORUNLARI VE TEDAVİSİ
İDRAR KAÇIRMA NEDEN OLUŞUR?
Kadınlarda idrar kanalını destekleyen yapıların zayıflaması, idrarı tutmaya yarayan sfinkter yapının hasar görmesi ya da her iki durumun birlikte olması idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar kanalı yani üretra kadınlarda pelvik yapılar tarafından bir hamak gibi asılı tutulur. Bu alanda oluşabilecek bir hasar ya da askının ortadan kaybolması üretra açısının değişmesi, sfinkterin kapanmaması idrarın istemsiz kaçmasına yol açabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İdrar kaçırma farklı şekillerle tedavi edilebilir:
◦Yanlış alışkanlıklar düzeltilebilir.
◦Davranışsal yöntemlerle kaçırma engellenebilir.
◦Kilo verme, çay, sigara, kronik öksürük gibi risk faktörlerinden kaçınma uygulanabilir.
◦Karın alt bölümü kasları güçlendirilebilir ( Egzersizler).
◦İlaç tedavisi.
◦Cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanabilir.
İDRAR KAÇIRMANIN İLAÇLA TEDAVİSİ
Bugün için idrar kaçırma tedavisinde en önemli adım idrarın nasıl kaçtığını doğru olarak sorgulamak ve tanı koymaktır. Tanıda sıkışma tipi kaçırma saptandığında mesane aşırı aktivitesini engellemek için çeşitli ilaçlar, nöromodülasyon ya da cerrahi uygulanabilir.
Öksürme, hapşırma ya da gülme ile olan kaçırmada ise bugün için dünyada ve ülkemizde tek bir ilaç tedavisi mevcuttur. Ülkemizde Nexetin adı ile piyasada bulunan duloksetin yalnızca Üroloji uzmanlarınca ve uygun görülen hastalarda kullanılır. Bu ilaç idrar kanalı çevresindeki kas yapıyı santral yolla uyararak idrarın kaçmasını engeller ya da azaltır.
İdrar kaçırma için kullanılacak ilaçların mutlaka bir Üroloji uzmanınca reçete edilmesi olası yan etkileri en aza indirecektir.
İDRAR KAÇIRMANIN CERRAHİ TEDAVİSİ
Bugün için idrar kaçırma tedavisinde cerrahi açıdan bir devrim söz konusudur. Klinikte cerrahideki başarının anahtarı doğru hasta için doğru ameliyatı belirlemektir. Karından yapılan ve çok uzun süren açık ameliyatların yerini bugün artık daha kısa süren ve doğum kanalından uygulanan askı ameliyatları almıştır. Bu ameliyatlar üretranın (idrar kanalı) hamak şeklinde desteklenmesi, açısının düzeltilmesini sağlar. Günümüzde açık ameliyatlar ise nadiren kullanılabilir.
İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ İÇİN HEMEN RANDEVU ALIN