Füzyon kelime anlamı olarak birleştirme demektir. Prostat füzyon biyopsisi de; prostat kanseri şüphesi olan hastalarda MR ve ultrasonun birleştirilerek elde edilen hedef noktalara yönelerek bu şekilde biyopsi yapılmasına verilen isimdir.
Bu yöntemde, kanser için şüpheli alanlar MR görüntüleme ile çok daha net belirlenir. Daha sonra MR prostat görüntüsü ve şüpheli bölgeler ultrason ile eşleştirilir yani birleştirilir- diğer bir deyişle füzyon işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem prostattan alınacak biyopsi örneklerinin doğruluğunu artırır. Benzer şekilde gereksiz biyopsi yani fazladan biyopsi yapılmasının da önüne geçilmiş olur.
Bu yeni yöntem; yayılım eğiliminde olan kanserli dokunun daha çabuk saptanmasını ve daha hızlı tedavisini mümkün kılarken – daha az agresif yani düşük riskli kanser dokusunun ise takibine olanak tanır. Bu yolla, gereksiz ameliyat, gereksiz radyoterapi ya da gereksiz işlemler de en aza indirgenmiş olur.
Düşük kanser potansiyeli olan hastalarda ameliyat edilmeden “aktif takip” süresince sağkalımı etkilemeksizin başarı ile uygulanabilir.
Kime / Ne Zaman Füzyon Biyopsisi Yapılır?
PSA artışı olan ve kanserden şüphelenilen erkeklerde
Prostat kanseri tanısı koymak için şüpheli alanı daha net görüntülemek için
Ultrasonda şüpheli olan belli bir alanı net seçebilme ve hedefe yönelik biyopsi yapmak amacı ile
Tekrarlanan standart biyopsilerde kanser bulunmayan ancak PSA yüksekliği devam eden erkeklerde
Önceden PSA yüksek olup biyopsi uygulanan ama kanser saptanmayan- ancak takipte şüphe devam eden hastalarda
Önceki biyopside kanser saptanan ve “aktif takip” kararı verilmiş olan olgularda
Önceden radyoterapi ile tedavi edilmiş ancak kontrolde PSA artışı saptana hastada
Nasıl Yapılır?
Füzyon biyopsisinde, prostat kanseri şüphesi olan alanlardan önce MR ile görüntüler alınır – daha sonra elde edilen bu görüntüler ultrasonla eş zamanlanır ve biyopsi bu alanlardan en doğru şekilde alınır.
Radyolog önce MR ile prostat sınırlarını belirler ve kanser şüphesi olan bölge(ler)yi işaretler. Daha sonra bu görüntüler bilgisayarda ultrason görüntüleri ile eşleştirilir. MR görüntüsü biyopsi sırasında görülen ultrason görüntüsünün tam üzerine yerleştirilir ve milmimetrik doğrulukta şüpheli bölgeden biyopsi alınır.
Avantajları:
Standart ultrason görüntüsü ile kanser odağı net olarak belirlenemez- Füzyon biyopsi tekniği ile MR ve ultrasonun birleştirilmesi sağlanır ve kanser şüphesi olan bölge daha net görülür.
Tek başına ultrason biyopsisinde daha çok alandan parça almak gerekir ancak füzyon biyopsisi ile alınan biyopsi sayısı düşer.
Ağrı, enfeksiyon gibi komplikasyonların gelişme riski daha azdır.
Ultrason biyopsisi ile kanser saptanamadığında agresif bir kanserin erken teşhis ve tedavisi de gecikmiş olur.