Amerika’da her yıl 15 milyon hasta idrar yolu enfeksiyonu için hekime başvurmaktadır. Türkiye’de de sistit, prostatit ve böbrek enfeksiyonlarında tekrarlama giderek artmakta ve bazı hastalar antibiyotiğe rağmen hiç iyileşememektedir.
Antibiyotiklere dirençli, yılda 3 ya da 4’den daha fazla enfeksiyon geçiren hastalarda veya 30-90 gün içinde yeniden enfeksiyon ortaya çıkanlarda bugün için farklı bir alternatif geliştirilmekte. Buna göre, gönüllü hastalarda antibiyotikle yarar elde edilemediğinde “idrar yolu enfeksiyonu aşısı” yapılmaktadır.
Üriner sistemdeki bakterilere ait özel yapılardan türetilen bu proteinler hastalara yeniden enjekte edilmekte. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücuda giren bakterinin ilaçsız yok edilmesi hasta bağışıklık sistemine öğretilir.
Böbrek enfeksiyonları, prostat ya da mesane enfeksiyonları için ayrı ayrı olması düşünülen bu aşılar gelecekte tek bir tip haline getirilebilir. Bu kronik idrar yolu enfeksiyonu olan pek çok hasta için çok büyük bir ümit ışığı. Özellikle yılda 3-4 kez enfeksiyon geçiren hastalar, ilaca ragmen çok az bir sure iyileşen ama tekrar şikayetleri ortaya çıkanlarda ve yaşlı hasta grubunda yakın gelecekte aşılarla tedavi mümkün olabilir. Grip aşısında, hepatit aşısında olduğu gibi. Ama şimdilik idrar yollarında enfeksiyondan korunmak için elimizde olan en iyi aşı BOL SU İÇMEK….