Basit böbrek kisti, böbreğin en sık görülen iyi huylu durumudur. Basit böbrek kistleri her yaşta görülebilmekle beraber görülme sıklığı, sayı ve çapı yaşla artabilir. Kırk yaşından sonra her beş kişiden birinde, altmış yaşından sonra ise üç kişiden birinde basit böbrek kistine rastlanmaktadır.
Basit böbrek kistleri tek katlı yassı veya kübik epitelle döşeli, düzgün yüzeyli ve şeffaf bir kapsül içerisinde plazma benzeri berrak veya saman sarısı renkte sıvı ihtiva ederler. Genellikle oval ya da halka şeklindedirler, sıklıkla tek böbrekte bazen de her iki böbrekte olabilirler. Oluşum mekanizması ve kökeni tam olarak aydınlatılamamış olmakla beraber böbrek szüen kanallarında herhangi bir düzeyde gelişen tıkanıklık ve anormal hücresel proliferasyona bağlı sıvı birikiminin basit böbrek kistlerine neden olduğu düşünülmektedir.
Basit böbrek kistleri sıklıkla semptom vermezler ve genellikle başka nedenlerle yapılan radyolojik incelemeler sırasında tesadüfen saptanırlar. En sık gözlenen semptom yan ağrısıdır. Kitle etkisine bağlı olarak pelvikalisiyel sistem obstrüksiyonu ve batında ele gelen kitle, toplayıcı sisteme açıldığında hematüri, segmental iskemi ve renal/segmental arter basısına sekonder renin artışına bağlı hipertansiyon gözlenebilen diğer semptomlardır.
Semptom vermeyen basit böbrek kistleri tedavi gerektirmez. Ancak, analjeziklere cevap vermeyen ağrı ve diğer semptomların varlığında kiste müdahale edilmelidir. Basit böbrek kistlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler; perkütan aspirasyon, perkütan aspirasyon ve sklerozan madde enjeksiyonu, laparoskopik ve açık cerrahi girişimlerdir.